rallye_du_maroc_2013-1Тази седмица се провежда рали „Мароко” 2013 – най-голямото състезание в Африка и финален кръг от Световния шампионат на FIM. На старта на Rallye du Maroc. На старта на Rallye du Maroc, както е оригиналното название на надпреварата, застават едни от най-големите имена в световния оф-роуд, които ще мерят сили помежду си, но по-важното – ще направят своите финални тестове преди участието си в рали „Дакар” 2014, а някои – преди да застанат на старта на Africa Eco Race 2014.

При автомобилите, на старта на Rallye du Maroc ще видим армада от 6 машини Mini X-Raid. Макар и без тим лидерите си Стефан Петерханзел и Нани Рома, които си почиват след успешно участие в Световния шампионат на FIA, всички останали играчи на немския тим са налице, в подготовка за тежките трасета на Южна Америка през януари. Срещу тях ще се изправи победителят отпреди 2 години в рали „Мароко” Бернард Тен Бринке със своя бивш заводски болид Mitsubishi. В битката за титлата се включват още Матиас Кале (SAM Mercedes), Марек Дабровски (Toyota Overdrive), както и многобройни тимове от Франция, Холандия, Италия и русия.

rallye_du_maroc_2013Не по-малко ще е интересна битката при мотоциклетите в Rallye du Maroc. След като „Рали на Фараоните” в Египет бе отменено, FIM взе решение последен кръг от Световния шампионат да стане именно рали „Мароко”. Освен това, тук комапнии като KTM и Honda ще тестват новите си машини преди старта на рали „Дакар”. Австрийската марка е изкарала съзвездието си – Марк Кома, Чалеко Лопез, Рубен Фариа, Кърт Касели и Бен Грабам. Honda изправя срещу тях Хоан Бареда, Паоло Гонсалвес, Хавиер Пицолито, Сам Съндърланд и Алесандро Ботури. Някъде между тях се вклиняват звездата на Sherco Ален Дюкло, Оливие Пен и както и цяла кавалкада именити частни пилоти. В клас ATV си струва да отбележим участието на Рафал Соник и Камелия Липароти.

За разлика от минали години, участието на камионите в Rallye du Maroc ще е малко по-скромно, но ще видим атрактивни пилоти като чаровната Елизабет Якинто и тимът на Ginaf.