rallye_du_maroc_final_2013Паоло Гонславес (Honda) и Орландо Терранова (Mini X-Raid) победиха съответно при мотори и автомобили в Rallye du Maroc 2013. Тазгодишното издание на рали „Мароко“ за пореден път събра елита на рали-рейда в подготовка за големите надпревари в началото на 2014 година.

При мотоциклетите, Rallye du Maroc бе особено важно, тъй като не само изправи едни срещу други титаните на две колела преди „Дакар“, но и бе заключителен кръг на Световния крос-кънтри шампионат на FIM, заменил като такъв в последния момент „Рали на фараоните“.

Изминалите дни бяха белязани от тотална доминация на Honda при двуколесните, след като Паоло Гонсалвес и Хоан Бареда си подели повечето етапни победи. В крайна сметка, „Спиди Гонсалвес“ бе непоколебим и взе победата, а с нея и Световната купа на FIM. Между двамата пилоти на Honda, обаче, в генералното класиране успешно успя да се вклини таранът на KTM Марк Кома.

При автомобилите, арженитнската звезда Орландо Теранова, навигиран от Пауло Фюза поведе надпреварата доста рано и остана начело до самия край, завършвайки с преднина от 10 минути пред Патрик Сирьол (Buggy). Челната тройка допълни руснакът Владимир Василиев, който дебютира като част от тима Mini X-Raid.

Рали-рейд сезонът няма да завърши с Rallye du Maroc, тъй като на 1 и 2 ноември ще се проведе Baja Portalegre в Португалия, която ще е заключителен кръг на Свтовния крос-кънтри шампионат на FIA.