АВТО 4x4 / премиери

Range Rover Evoque с нов 9-степенен автоматик

range_rover_evoque_9speed_ZF-1Range Rover Evoque с нова 9-степенна автоматична скоростна кутия ще бъде представен на автомобилния салон в Женева след броени дни. Всъдеходът ще е първият от няколко модела на Land Rover, които ще се предлагат с уникалната трансмисия, разработена от ZF.

Новият 9-скоростен автоматик ще замени 6-степенния вариант в AWD версиите на Range Rover Evoque. От британската марка обещават трансмисията да доведе до значително подобрение в разхода на гориво и СО2 емисиите, а работата й би трябвало да е доста прецизна, благодарение на близките предавателни числа. Последното би трябвало да доведе и до намаляване на шума при високи скорости и да подобри отзивчивостта на дросела.

range_rover_evoque_9speed_ZF-2Новата трансмисия ZF 9HP ще бъде и с функция “skip-shift”, която ще прескача определени предавки при рязко ускорение или намаляване. Също така, най-ниското предавателно число ще е доста по-малко от настоящото при 6-степенната трансмисия, което ще позволи на Range Rover Evoque да се представя по-добре в оф-роуд условия или при теглене на ремарке.

Дали можем да очакваме и 10-степенен автоматик? Едва ли. Според шефа на ZF Щефан Зомер, 9 предавки са „естественият предел“, тъй като от тук нагоре ще нараства теглото и трудно могат да се гонят качествени екологични и динамични показатели.

Comments are closed.