Интересно

Роботът Asimo на Honda е гост за юбилея на “Бултрако”

По повод 20-годишнината от присъствието на марката Honda у нас, официалният й вносител “Бултрако“ показва второто поколение хуманоиден робот на Honda. Asimo е член на фамилията хуманоидни роботи, които японската компания разработва от четвърт век. Докато през 1986 г. основната задача е била да накарат два механична крака да проходят – с проекта E0, то днес неговият наследник се качва и слиза по стъпала без проблеми.

Като част от усилията на Honda да развива най-модерни технологии в своите продукти, Asimo демонстрира възможностите на съвременната наука. Роботът се развива непрекъснато, като версията, която гостува у нас, е завършена през 2005 г. Освен в родната му Япония, разработката на Asimo се осъществява в 70 европейски университета. Хуманоидът има 12 копия и над 50 „братовчеда“, създадени със съдействието на различни учебни заведения и институти.

Asimo е висок 130 см и тежи 54 кг. В тялото му са вградени 34 мотора, които отговарят за движенията на крайниците и главата. Две камери и множество сензори разпознават човешка фигура и до 10 различни гласа, които могат да разговарят с Asimo. Възможностите му да бута количка и да носи поднос дават насока за приложимостта му. За разлика от миналата си версия, новият Asimo може да се ръкува с човек. Роботът освен това изразява радостта си, когато получи аплодисментите на публиката.

От утре до понеделник всички българи ще могат да видят напълно безплатно демонстрациите на способностите на Asimo в „Интерекспоцентър“ в София. Първата започва от 11,00 ч. Наред с хуманоида са изложени и новият Civic Sedan, мотоциклетите CBR 1000 rr, CRF 250 R, CRF 250X и скутерът Vision 50.

източник: speed-press.com

Comments are closed.