rosa_romero_nani_roma_rali_dakar_2014Всички много добре знаем кой е Нани Рома и колко е свързан с рали Дакар. Победителят с мотоциклет от 2004 година и топ пилот на Mitsubishi и впоследствие X-Raid определено е записал името си със златни букви в историята на пустинната надпревара. Но колко от вас знаят, че неговата съпруга Роза Ромеро, също се състезава в мегамаратона, при това в може би най-тежката категория – тази на мотоциклетите?

За разлика от съпруга си, който винаги е бил сред претендентите за победа, Роза Ромеро е с далеч по-скромни амбиции. Зад кормилото на своята Yamaha, дамата от Каталуня стартира като частен пилот, без сериозен отбор зад гърба си и с една единствена цел – да успее да финишира в рали Дакар 2014, .

„Чувствам се доста добре подготвена и мотивирана да реализирам мечтата си – да стигна до финала“, споделя майката на трите наследника на Рома за своя трети опит в маратона. Първото й участие е в Африка през 2006 година, когато претърпява инцидент и се контузва, а миналата година трябваше да се откаже след третия етап на състезанието след като двигателят на мотоциклета й сдаде багажа.

За да се справи с предизвикателството, наречено рали Дакар, Роза е участвала в многобройни ендуро и рали-рейд състезания през 2013 г. Най-значимото й постижение е 24-тото място в рали Merzouga в Мароко, където завършва на 24-о място. „Надявам се третото ми участие в Дакар да е успешно. Боец съм по рождение и мразя да се отказвам. Подготвих се доста добре през изминалата година и работих здраво както по управлението на мотора в дюните, така и в навигацията. Имам добър мотоциклет и много добри механици“, заявява пилотът на Sicart Team.

Роза и Нани вече са в първия бивак на рали Дакар в Росарио, а техните деца им стискат палци от дома им в Испания, възхитени от участието на родителите си в най-тежкото състезание на света. „Надяваме се да не ги разочароваме и ще се борим докрай – всеки за своята цел“, казва в заключение Роза.