MOTO & ATV / Мотокрос Новини

РШ и ЕШ по мотокрос в Сливен: обзор

Изцяло български подиум в клас МХ85 на европейското по мотокрос

republikansko_motokros_sliven_2015Горещи температури, слънчево време и сухо трасе посрещнаха 94 мотокрос пилоти от 7 държави – България, Гърция, Сърбия, Румъния, Молдова, Хърватия и Унгария, които взеха участие в третия кръг от европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85. Нашите състезатели се представиха изключително успешно и окупираха подиума при по-големите мотоциклети. Успоредно с кръга от европейския шампионат се състоя и трети кръг от републиканския шампионат в зрелищната дисциплина в класовете МХ1, МХ2 и МХ.

Благодарение на прекрасната видимост и отличната организация от страна на Българската федерация по мотоциклетизъм, близо 3000 зрители наблюдаваха люти битки в различните категории.

В клас МХ65 победител стана унгарецът Адам Коваш (KTM), който спечели и двата манша. Втори в крайното подреждане е Игор Кухарчук (KTM, Молдова), а трети и в двата манша остана Кристиан Иванов (KTM), който се представи на много добро ниво, но конкурентите пред него показаха достатъчна класа, за да го изпреварят.

republikansko_motokros_sliven_2015 (2)Изключително интересни и зрелищни станаха двата манша в клас МХ85 сс. В отсъствието на фаворита Никола Хранич родните състезатели успяха да разкрият възможностите си и да окупират челната тройка. Хърватинът падна лошо в съботната квалификация и пропусна стартовете в неделя. Това даде шанс на нашите да дадат най-доброто от себе си и да зарадват публиката. Първото място в двата манша с голяма разлика и пълен актив от 50 точки спечели Алекс Димитров („Мото спорт Варна“, KTM). Алекс и двата пъти вземаше без проблем старта и не позволи да бъде изпреварен. Среброто грабна Жулиян Георгиев (KTM), който пукна гума в събота, но явно се амбицира достатъчно в неделя и преследваше плътно Димитров до края. Все пак състезателят на „Мото рейсинг Варна“ падна в края на втория манш, което може би му попречи да се качи на най-високото място на подиума. Трети се нареди Виктор Касабов (KTM).

Битка до последно в републиканския мотокрос шампионат

republikansko_motokros_sliven_2015 (1)В стартовия списък на клас МХ2 не присъстваше голямата ни мотокрос звезда Майкъл Иванов (Husqvarna), който се контузи в събота. В неделя сутринта състезателят от „Троян Мотор спорт“ беше добре и дори караше колело, но каза, че все още чувства болка в крага и ще се пази за следващото си състезание в Англия. Така в негово отстъствие останалите български пилоти се мотивираха и всеки един искаше победата. И в двата манша нищо не беше ясно до последните метри. Отпред Валентин Роглев, Любомир Васев (СХ МХ „Шулц“, Yamaha) и Хакан Халми (МСК „Севлиево“, КТМ) постоянно сменяха позициите си.

В крайна сметка обаче с две първи места и пълен актив от 50 т. победител в Гран при на Сливен стана Любомир Васев. Страхотно каране направи и Хакан Халми, който до последно атакуваше Васев, но все пак завърши на второто място с 44 точки. Роглев се нареди на третото място.
Много интересни бяха и маншовете в клас МХ1, където безапелационни победи в двата манша взе Николай Йовчев („Несебър Мото“, Honda). В двете състезания старта взимаше Тодор Тотев („Литекс Ловеч Мотор Спорт“, Honda), но Йовчев го изпреварше още на 2-3 завой и натрупваше голяма преднина. Така в борбата при 450 сс мотоциклети бе за второто място, като тя се водеше между няколко състезателя сред които Калоян Илиев (МСК „Калабак 1969“, KTM) и Денислав Ангелов (МСК „Бяла Рейсинг“, КТМ). В Сливен обаче среброто взе Тотев, Илиев допълни подиума, а Денислав – челната петица.

Класът с най-много състезатели и съответно с най-силна конкуренция отново бе МХ. Сутринта в неделя голямата изненада тук поднесе Мариела Гогова („Мездрея Рейсинг“), която се нареди на 6-то място в загрявката и даде заявка за влизане в топ 15 в стартовете за третия кръг от РШ по мотокрос. В крайна сметка обаче липсата на опит й попречи да влезе в първите 20. Безапелационен победител отново стана Мартин Тодоров (МСК „Калабак 1969“, Yamaha). И в двата манша той бе преследван от Юлиян Райчев („Панчо Рейсинг Тийм“, Kawasaki), Веселин Малинов („Панчо Рейсинг Тийм“, Yamaha), Васил Стоянов (“Велман Моторспорт“, Kawasaki) и Атанас Петров (АИТ „Рейсинг“). В крайна сметка подиумът допълниха Малинов и Райчев.

Републиканският шампионат по мотокрос продължава този уикенд в Хасково.

Comments are closed.