АВТО 4x4 / бизнес / ГАЛЕРИИ / ИСТОРИЯ

Сбогуваме се с култовия оф-роудър УАЗ Хънтър!

uaz_hunter_pobednaya_seriaСлед Land Rover Defender, в края на 2015 година още една оф-роуд икона излиза в пенсия – УАЗ Хънтър, наследник на легендарния УАЗ-469. Руският ветеран, останал в историята като един от най-проходимите и обичани 4х4 автомобили с висока проходимост, води началото си от 1971 година, когато заменя също така легендарната „текезесарка“ ГАЗ-69.

За да се сбогува светът подобаващо с УАЗ Хънтър, тази година на пазара ще има финална модификация, наречена „Победная серия“. Победната серия на всъдехода е вдъхновена от 70-годишнината от победата на тогавашния СССР във Втората световна война. Затова и стилът на финалния УАЗ Хънтър е доста милитаристичен, като основния мотив е култовият съветски филм „На бой отиват само старците“, посветен на летците – изтребители във войната. Така от двете страни на „командирската“ машина има аерографии „Маестро“ по аналог с фюзелажа на самолета на главния герой от военната лента.

УАЗ Хънтър „Победная серия“ е окрасен в зелен неметаликов цвят, точно като на машините, служили в армиите на СССР и други държави от бившия соцлагер. Всъдеходът е с 16-цолови черни стоманени джанти с гуми Contyre Expedition, защита под предния мост и хромирани надписи „Победная серия“ на инструменталното табло и задната врата. За клиентите на специалната серия се предлага и набор от подаръци – армейски плащ – палатка, мешка с бродирано лого и надпис, войнишко канче и шанцов инструмент. Или казано иначе, руският аналог на Land Rover Defender Heritage Edition

УАЗ Хънтър се предлага с 2,7-литров бензинов и 2,2-литров дизелов двигател с мощност съответно 128 и 113 к.с. Скоростната кутия е 5 степенна механична с бавни предавки, а задвижването е парт-тайм 4х4. Причината за излизане от производство на оф-роудъра е влизащата в Русия от 2016 година забрана за производство на автомобили без въздушни възглавници и стабилизираща система. Така, малък шанс за лимитирано производство остава вариантът УАЗ Хънтър да се предлага като специализирана селскостопанска или подобна машина, но в този случай и производителят, и евентуалните собственици, ще се сблъскат с куп други пречки като документации, изисквания и т.н.

Сбогом, УАЗ Хънтър / 469! Ти винаги ще останеш като една от 10-те оф-роуд икони на всички времена и един от най-обичаните джипове в България!

Comments are closed.