АВТО 4x4 / бизнес

Шефът на Total Кристоф дьо Маржери загина в авиоинцидент

French energy giant Total CEO ChristopheИзпълнителният директор на френския петролен и газов гигант Total Кристоф Джо Маржери загина при самолетна катастрофа на летище „Внуково“ в Москва. Според официалната информация, корпоративният самолет Falcon, в който е бил мениджърът на Total се е сблъскал със снегорин, по време на заход за излитане и е избухнал в пламъци. Всички четирима души на борда – Дьо Маржери и тричленният екипаж са загинали.

Според разследващите органи в Русия, водачът на сенгорина, в който се е блъснал самолетът на Total, е бил в нетрезво състояние. Разбира се, в интернет веднага се появиха многобройни конспирации, че катастрофата е опит да се прикрие убийството на такава важна фигура от петролния бизнес, но засега няма дори и неофициални потвърждения за покушение, атентат или нещо подобно.

Кристоф Дьо Маржери, на 63-годишна възраст, е на върха на третата по големина европейска нефтена компания Total от 2007 година. Французинът е считан за един от най-сериозните и титулувани мениджъри в бранша, като е особено почитан в родната си Франция. Според експерти, смъртта на шефът на Total ще остави голяма празнина в бранша, тъй като е особено влиятелна фигура в световния енергиен пазар.

Посещението на Кристоф Дьо Маржери в Русия е особено знаково, предвид настоящата нестабилна политическа ситуация в региона, във връзка с кризата в Украйна и анексирането на Крим, и последвалите санкции към руската държава в различни отношения. Посещението на шефа на Total е включвало важна среща с премиера Дмитрий Медведев във връзка с чуждестранните инвестиции в Русия. Total е един от най-големите и важни играчи на руския енергиен пазар, с амбиции да удвои дела на инвестициите си на местно ниво. особено важен е проектът Ямал (Yamal) на стойност 27 милиарда долара за добив на природен газ в северозападен Сибир.

Във връзка с инцидента на летище Внуково, се разследват версии за грешка на диспечерите, както и състоянието на водача на снегорина. Паралелно се проверяват версиите за лоши метеорологични условия и грешка на екипажа на частния Falcon.

Comments are closed.