АВТО 4x4 / бизнес

Швейцарската армия минава на Mercedes G 300 CDI

Mercedes_G_300_CDIСлед 20-годишна служба в швейцарската армия всъдеходите Puch ще бъдат заменени от Mercedes G 300 CDI, които плътно следват концепта на ветераните, но са доста по-иновативни. Mercedes-Benz с гордост заявиха, че моделът G-Class е спечелил конкурс в битка с три други модела.

Факторите, които се оказали печеливши за марката, са доказаните възможности на модела, надеждната технология и не на последно място това, че е подобен на предшественика си и военнослужещите няма да променят плановете на операциите си заради автомобила. Тестовете между четирите автомобила са проведени в екстремни условия (предимно планински), ниски температури и голямо физическо натоварване.

4-местният вариант на Mercedes G 300 CDI представлява 75% от планираните за военните модели. Останалите вариации образуват другите 25%. Новият оф-роудър ще замени 4189 броя Puch 230 GE, които все още са в употреба.

Новите возила на швейцарската армия ще се използват за транспорт на персонал и оборудване до области, в които се провеждат операции. Нововъведения в моделите ще са по-напреднала ESP система за сцепление и вентилирани предни дискове. 6-цилиндровият ОМ642 дизелов двигател на Mercedes G 300 CDI развива 184 к.с. при 3800 об/мин и максимален въртящ момент 400 Nm между 1600 и 2800 об/мин. С тази мощност G-Class може да поддържа скорост от 160 км/ч. Двигателят е куплиран с 5-степенна автоматична трансмисия. Обут с гуми 265/70 R16, „военнослужещият“ ще може да гази в 600 мм вода. Най-силната черта на G-Class е проходимостта му, постигната чрез перманентна система за задвижване на четирите колела, демултипликатор и три блокажа.

Comments are closed.