Международни / Рали Новини

Silk Way Rally се завръща през 2016 година!

swr16_logoСлед двугодишна пауза, легендарният рали-рейд маратон Silk Way Rally (рали „Пътят на коприната“) се завръща с пълна сила! През цялото време, организаторите работиха по нова концепция, дори надскачаща основните ценности на надпреварата, и представиха маршрута за 2016 година. А той ще е уникален и този път наиситна ще следва Пътя на коприната!

Така, Silk Way Rally 2016, което се явява шесто издание на маратона, ще стартира от Червения площад в Москва в началото на юли следващата година, за да финишира в центъра на китайската столица Пекин. В проекта се включиха всички правителства, през чиито територии ще мине състезанието, което го превръща в уникален международен проект на най-високо ниво.

Общата дължина на маршрута ще надхвърли 10 000 километра, а над половината от тях ще са състезателни отсечки. Организаторите на Silk Way Rally 2016 обещават спиращи дъха пейзажи и уникални разнообразни трасета. Директор на надпреварата ще е не кой да е, а 7-кратният победител в рали „Дакар“ с камион Камаз Владимир Чагин. Негов заместник ще е ветерана в рали-рейда Фредерик Льокиен от Франция.

silk_way_rally_2016Китай подкрепи идеята на 100%, като лично президента на републиката Си Дзинпин пое ангажимент да е патрон на надпреварата и да осигури безопасното и комфортно преминаване на кервана на територията на най-мощната икономическа сила в Азия. Според Дзинпин, възроденото Silk Way Rally е един прекасен начин за демонстрация на международни ценности, стабилизиране на връзките между различни държави и демонстрация на нови технологии от автомобилната индустрия.

Президентът на Генералния спонсор „Газпром“ Алексей Милер, сам луд фен на рали-рейда, заяви, че Silk Way Rally, което ще свърже столиците на Русия и Китай, е един прекрасен символ на задълбочаващото се сътрудничество между двете държави.

Ще ви припомним, че България също е имала състезатели в „Пътя на коприната“ в лицето на екипажа Петър Ценков и Иван Маринов с Opel Antara RR. При дебюта си в Silk Way Rally 2012, българите се класираха на 23-о място, а година по-късно извършиха истински подвиг, влизайки в топ 10 на тежкото състезание.

Подробности за точните дати и детайлен маршрут на „Шелковый путь“ (както е оригиналното име на маратона) ще бъдат обявени в средата на октомври.

Comments are closed.