АВТО 4x4 / концепции

Следващият Jeep Liberty / Cherokee ще е с по-малък Pentastar V6 двигател

Chrysler успя да постигне успех с 3,6-литровият Pentastar V6 двигател. Модели като Jeep Liberty / Cherokee, Wrangler или Chrysler 300C нямаше да са това, което са без него. Но докато мощността му е идеална за компактните модели, икономичността е ключов фактор за този пазар и по-малките двигатели винаги са по-желани.

Затова, Chrysler Group в момента работи върху по-малък Pentastar V6. Според запознати специалисти, това ще е 3,2-литров вариант на агрегата, който ще дебютира със следващия Jeep Liberty.

Jeep Liberty 2014 би трябвало да бъде представен на следващия автомобилен салон в Детройт, ако не се забави поради някаква причини. Той ще използва същата платформа като на седана Dodge Dart, която впоследствие ще се използва и за новите Jeep Compass и Chrysler 200. Това е причина да вярваме, че всички тези модели също ще вземат модифицирания Pentastar V6. Макар че, колкото и да е интересен с V6, Dodge Dart ще бъде с 1,8-литров турбо двигател с 300 к.с.в топ варианта си и може би ще отпадне от тези сметки.

Comments are closed.