Българските ATV пилоти Тодор Христов и Зорница Тодорова ще участват в две състезания от Световния крос кънтри шампионат на FIM – Abu Dhabi Desert Challenge и Sealine QMMF Cross Country (бившото Baja Qatar). Асистентският им екип ще се състои от опитните механици (и оф-роуд състезатели) Пламен Николов, Калин Митов и Димитър Милешки, а за информационното осигуряване ще се грижи журналистът и оператор Румен Петков.

Българският тим потегли с асистентския камион – кемпер, в който са състезателните машини и оборудването за тях, като ще трябва да се справи с над 5000 км преход през Турция, Сирия, Йордания и Саудитска Арабия до Дубай. Зорница ще пристигне за състезанието със самолет, тъй като няма право да мине през Саудитска Арабия, ако не е придружавана от съпруг или брат.

Христов и Тодорова тази година ще се състезават с Yamaha Raptor, подобно на топ пилотите от Световния шампионат и “Дакар”. Четириколките са подготвени в България, като само двигателят е оригиналния, а всичко друго е тунинговано “с идеи от най-добрите в спорта”, както заявява Христов.

Abu Dhabi Desert Challenge стартира на 30 март, а маршрутът на едноседмичната надпревара включва над 1500 състезателни километра и над 500 км преход.
Вторият кръг на Световния шампионат – Sealine QMMF Cross Country, стартира на 15 април и е със сходни характеристики по отношение на трасе и километри.

Двете надпревари са перфектно организирани и се ползват с подкрепата ан правителствата на държавите – домакини, което допринася за участието на много от известните състезатели. В класа на българите се очаква силна конкуренция, като Зори ще трябва да се бори с Камелия Липароти, която е трикратен шампион на FIM при жените и има 4 успешни участия в рали “Дакар”.

Другата новина, която съобщи Тодор Христов, и за която писахме преди време, е включването на “Балкан Маратон”, доскоро известно като “Балкан Офроуд Маратон”, в международния календар на Международната мотоциклетна организация FIM. Тази година надпреварата е под наблюдението на FIM и догодина може да бъде включена в Световния шампионат, което би довело най-големите играчи в България.

Участието на българските пилоти в Световния шампионат е възможно с подкрепата на Тремол, Боряна груп, Кинг, А2 и КРБ.