АВТО 4x4 / ГАЛЕРИИ / концепции

Venturi Antarctica: електрически ратрак за арктическия студ

venturi_antarctica_ev_ratrack_polarБез съмнение Антарктика е най-тежкият за пребиваване регион на Земята, но какво става ако искате да се превозите там? Venturi Antarctica е едно уникално решение, задвижвано изцяло от електричество, което си е сериозно предизвикателство, предвид екстремалните условия около Северния и Южния полюс.

Компанията, основана в Монако, е позната със воите елктрически превозни средства, както и от Formula E. Създателите са кръстили ратрака Venturi Antarctica, за да може евентуални потенциални клиенти да не се объркват за предназначението му. Той е създаден, за да оправдае изискванията на Френския Полярен Институт и инженерите тествали машината във Френските Алпи. Доста мъдро, защото возилото трябва да функционира на температури от -40 градуса по Целзий.

venturi_antarctica_ev_ratrack_polar (1)Не получихме много информация за Venturi Antarctica EV, но от техния уебсайт разбираме, че ратракът използва два електромотора с 20 kW нормална и 30 kW пикова мощност. Машината може да се управлява и контролира посредством един джойстик. Всеки електромотор е отговорен за въртенето на една верига. Ратракът Venturi Antarctica може да развие максимална скорост от 25 км/ч. При нужда веригите могат да бъдат демонтирани и така Antarctica става 8х8 със специални гуми, с които може да се движи с 45 км/ч в продължение на 20 км. Да, разстоянието е кратко, но в такива тежки условия, за каквито е предназначено, изминатото разстояние ще е най-малкият проблем.

Саша Лакич, създадел на Venturi Antarctica, казва, че „това е повече от просто електрически ратрак. Antarctica дава представа за роботозираните коли на бъдещето“.

Comments are closed.