Рали Дакар / Рали Новини

„Рали Дакар трябва да си дойде у дома”, заяви поп легендата Юсу Н’Дур

Легендарната сенегалска поп звезда и настоящ министър на туризма в родината си Юсу Н’Дур (Youssou N’Dour) поиска рали Дакар да се завърне към корените си в Африка. Според певеца – политик, надпреварата би трябвало да се завърне у дома или да смени името си.

Рали Дакар се провежда за пета година на територията на Южна Америка, след като последното африканско издание на надпреварата през 2008 година бе отменено заради терористични заплахи и убийството на френски туристи в Мавритания. Това е официалната версия, но според специалисти става въпрос за конфликт между Франция, САЩ и Китай за петролните залежи на Мавритания, както и наказание от страна на французите на непослушните държави от региона, чиито приход от туризъм разчиташе основно на рали Дакар.

От прес службата на Юсу Н’Дур официално заявиха, че „ралито не трябва да носи името „Дакар” след като дори не се провежда в Африка. Или състезанието трябва да се върне в Африка, или да престане да използва името Дакар. Организаторите са свободни да ходят където си поискат, но не е редно да използват името на нашата столица пред спонсори, за да си докарват приходи”.

Коментар на Христомир Николов, главен редактор на списание OFF-road.BG: „Юсу Ндур е уникален певец, но като политик е популист като нашите. Може да иска много неща, но „Дакар“ е регистрирана търговска марка и може да се използва дори и при провеждане на ралито в открития космос (поне засега). Да, сигурно му е криво, че точно неговият ресор (туризъм) пострада страшно много от липсата на ралито и от това страда икономиката на Сенегал като цяло. Лично на мен надпреварата каквато беше в Африка ми липсва страшно много, но това състезание освен всичко друго е и бизнес начинание. А всяко бизнес начинание трябва да носи печалба. Преди „Дакар“ плащаше на държавите през които преминава, за охрана и сигурност, а сега държавите си плащат (милиони долари) за да мине ралито през тях. В допълнение, местните отвориха сърцата си за ралито, докато в Африка организатори и състезатели се страхуваха постоянно за сигурността си. Не вярвам Дакар скоро да мръдне от Южна Америка, по-скоро очаквам добавянето на нови държави от региона в следващите маршрути“.

Comments are closed.