MOTO & ATV / Мотокрос Новини / Рали Дакар / Рали Новини

„Чалеко” Лопез казва сбогом на рали Дакар и моторите

Chaleco_lopez_ends_dakar_career1Франциско Контардо Лопез, познат на всички ни като „Чалеко”, ще пропусне рали Дакар 2015. Нещо повече, най-известният чилийски мотоциклетист и топ пилот на KTM Rally Team явно ще сложи край на кариерата си като мотоциклетен състезател.

Чалеко участва в рали Дакар от 2007 година насам, като след пристигането на надпреварата в Южна Америка неизменно е сред най-бързите. Най-доброто му постижение е третото място през 2010 година, а от година насам е в официалния отбор на KTM за най-голямото състезание в света.

Chaleco_Lopez_ends_dakar_career_rali_dakarПричината да пропусне рали Дакар 2015 е сериозното нараняване на коляното, което получи в тазгодишното издание на надпреварата. Макар да участва в няколко състезания след това, пилотът на КТМ очевидно не бе във върхова форма. За да може да се възстанови, чилиецът задължително трябва да се подложи на тежка хирургична интервенция, а в противен случай може да се инвалидизира. И за да се избегне най-голямата опасност, Чалеко ще трябва да се откаже от мотоциклетния спорт въобще. Според лекуващия му лекар, не е само до една операция, тъй като става въпрос за поредица от травми, получавани в многобройните състезания като рали Дакар, Мароко и т.н, в които е участвал Лопез.

Що се отнася до бъдещите планове, дали ще се пробва с автомобил в рали Дакар, Чалеко е лаконичен, че за него е по-важно да се фокусира върху здравето си. „Виждам, че съм далеч от стопроцентовата си форма. Не съм човек, който ще седне да се разхожда в рали Дакар. Винаги съм имал високи цели, заради родината ми Чили, спонсорите и феновете. Щом не мога да се раздам на максимум, за момента е по-добре да се оттегля. Все още не съм разсъждавал задълбочено относно по-нататъшно развитие в моторните спортове”, заключава с тъга елитният състезател.

Comments are closed.