АВТО 4x4 / тунинг

Волният Уили: амфибията WaterCar Panther

Watercar PantherПрез 1999 г. WaterCar започва като лично предизвикателство конструиране на най-бързата амфибия в света. Първите модели са произведени с една цел – да са бързи по суша и по вода. През януари 2010 г. WaterCar записа рекорд в Гинес за най-бърза амфибия. Това бе моделът Python. В последствие фирмата започва да се съсредоточава върху здравината и подобряване на качеството. Следват успехи и провали, както и 27 патентовани модела. Личната цел бе изпълнена, време бе за разпространение на идеята.

watercar_panther (12)Panther, първият WaterCar, предлаган на клиенти, е създаден от екип топдизайнери и техници от Fountain Valley Bodyworks. По време на процеса по работа върху машината се утвърдиха доста материали, използвани не само в автомобилостроенето, ами и в корабостроенето. През 2013 г. екипът решил, че Panther покрива нивата на качество и здравина, нужни за излизането на пазара.

WaterCar Panther се чувства еднакво добре във водата и на суша и може да ви отведе точно където пожелаете. За задвижването отговаря двигател Honda V6 V-Tec. Максималната скорост във вода е 65 км/ч.

watercar_panther (14)Авантюристичният външен вид на WaterCar Panther е взаимстван от иконата Jeep CJ8, като голяма част от панелите са взаимозаменяеми. Всъщност корпусът е изработен от здраво и леко фибростъкло, а ново поколение оф-роуд шаси от хром-молибден носи цялата тежест по суша. В шасито има поместени стироформи с обем 9 куб. м, правещи амфибията непотъваема. Олекотеното шаси е проектирано да бъде интегрирано в корпуса на амфибията. Това заедно с изключително дългоходовото оф-роуд окачване, предлагат здравина и надеждност при прекосяване на почти всякакви терени.

След много години тестове на двигатели, победител е здравият Honda V6 V-Tec. Той се е доказал през 10-годишната си история с 250-те си к.с.. Тестовете са протекли повече от 5000 часа. Същият двигател се монтира в SUV-моделите на Acura. Съотношението мощност/маса е отлично и това спомага за ниския разход на гориво и невероятната еластичност.
watercar_panther (1)Най-важния компонент е патентованата раздатка, която конвертира двигателната сила към турбината. WaterCar проектирали и патентовали тази революционна раздатка през 2004 г. Благодарение на предавателните числа, мощността може да прерасне до 1000 к.с. Тя се предава към стоманен пропелер, който е тестван в симулатор за 25-годишна употреба.
продължава на стр. 2

Comments are closed.