Интересно

Всъдеходът на въздушна възглавница Hovercraft вече е в България

Автотранссервиз АД стана официален представител на Vortex Services за България, Сърбия, Македония и Гърция. Компанията Vortex произвежда легендарните всъдеходи Hovercraft, които вече са и на българския пазар.
Ховъркрфатът (Hovercraft) е транспортно средство, което се движи върху въздушна възглавница и може да преминава над всякакви терени – вода, сняг, кал, лед, блата и пясък. Конструкцията на возилото му позволява да се задържи над водата, дори и с изключен двигател.
Благодарение на това, че се движи над повърхността, приложенията му са изключитено многобройни. В зависимост от клирънса, който създава въздушната струя, се определя височината на препятствията, които съдът може да преодолява.

Теоретичните принципи за движение върху въздушна възглавница са разработени от Константин Циолковски през 1926 и 1927 г., а през 1931 г. финландският инженер Тойво Каарио започва проектирането на версия на кораб върху въздушна възглавница и създава първия прототип през 1937 г. Каарио не получил финансиране за изграждане на идеите си, за разлика от Владимир Левков в Русия, който проектрал и изградил редица подобни плавателни съдове.

Идеята за модерния кораб на въздушна възглавница се свързва с името на сър Кристофър Кокеръл, който открива ключовата концепция за дизайна, като изучава въздушната струя под високо налягане в момент, в който тя била нагнетявана в пръстеновидното пространство между две консервни кутии. По-малката кутия била поставена в по-голямата и въздухът се нагнетявал помежду им. Силно впечатление му направил ефектът на повдигане, който създавала струята. Нарекъл това моментна, или инерционна завеса. Така през 1958 г. е произведен SR.N1, задвижван от двигател с 450 к.с., захранващ вертикален вентилатор в центъра на крафта.
Първите, които се възползват от идеята са военните, но возилото в по-големи размери се използва за транспорт на пътници и дори за автомобили. Така Hovercraft служи като ферибот, а се използва от службите от бреговата охрана или за спасителни мисии. Малките машини Hovercraft от типа на Vortex привличат хората, защото им предлагат и развлечение, а по-лудите глави ползват Hovercraft и за състезания. Така се стига до световни и европейски купи.
Първият Vortex, който е внесен в България е за двама пътници. Размерите му са: дължина 3.5 м, широчина 1,8 м, височина без надута възглавница 1,2 м, а с надута 1,45 м и тегло около 200 кг. Вграденият вентилатор и Hascon BS series (5Z)6/ 12 @ 45deg, а двигателят е Briggs and Stratton, двуцилиндров, 35 к.с. при 3600 об/мин. Управлява се с два рула. Максималната скорост на модела е 70 км/ч.

2 Comments