Outdoor / екстремни спортове

Xco Adventure Cup 2014 стартира в Копривщица

xco_adventure_cup_2014_4Средна гора и Стара планина ще са домакини на Xco Adventure Cup 2014. Екстремната мултидисциплинарна надпревара ще се проведе от 19 до 22 септември, като събира на старта си рекорден брой участници – 45 отбора от по двама души или общо 90 спортисти.

Трасето на Xco Adventure Cup 2014 e с дължина над 200км и включва 5 дисциплини – бягане (100 км), колоездене (100 км), плуване (над 1 км), катерене, стрелба с лък и разбира се, ориентиране в натоварен режим, който ще подложи на изпитание волята и издръжливостта на участниците.

xco_adventure_cup_2014_1Както вече споменахме, стартът на Xco Adventure Cup 2014 е от Копривщица, откъдето екипите ще се отправят към Средна гора и Стара планина. Състезателите традиционно ще научат точния маршрут минути преди старта. В Копривщица ще бъде организиран бивак, където жителите и гостите на състезанието ще могат да наблюдават подготовката на отборите и тяхното придвижване.

Освен, като най-трудната планинска надпревара в България, състезанието вече се е доказало и като едно от най-иновативните. Отборите в Xco Adventure Cup 2014 отново ще бъдат снабдени с уреди, които позволяват проследяване на движението в реално време по картата на трасето в сайта на състезанието. В продължение на 3 дни и 3 нощи всеки потребител онлайн ще може да следи движението на 45-те точки върху картата, за да знае как се придвижат участниците през различните препятствия на състезанието.

xco_adventure_cup_2014_2Чрез официалния хаштаг на Xco Adventure Cup 2014 – #adventurecup2014, онлайн потребителите ще могат да следят новините и да споделят мнения и въпроси в социалните мрежи. Желаещите да видят истинския екшън от състезанието, ще могат да гледат всяка вечер след 21 часа видео с най-интересните кадри от деня. Допълнително ще бъдат монтирани и уеб камери в бивака на състезанието.

Състезанието е отворено за всеки, който има добра физическа подготовка, умее да работи с карта и компас, да се придвижва сигурно в планински терени. Екипите са от двама души, като изключително се залага на партньорството – никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата.

xco_adventure_cup_2014_3Наградният фонд е осигурен от магазини за фототехника Photopavilion, магазини за велосипеди Scott и аутдор магазин Basecamp. Подкрепа оказаха Spetema, Унифарм, Siven, Банкя, а директното проследяване се гарантира от Loggator.

За екипировка за различните етапи се погрижиха партньорите от Българска Федерация Ориентиране, Спортен клуб „Джамбо -2006”, „Воден хоризонт”, OXO, KSP Gradina и спелео клуб „Приста Русе”. За помощ при етапите с катерене и за професионално съдийство помага Алпийски клуб „Млад дихател”.

Comments are closed.