MOTO & ATV / Мотокрос Новини

За първи път суперкрос надпревара в България

Supercross_sofia_2015България за първи път ще бъде домакин на състезание по суперкрос, след като на 30 октомври и 1 ноември, столичната зала „Арена Армеец” ще приеме атрактивната надпревара. Нашата страна бе предпочетена пред Румъния и Сърбия за домакин на суперкрос шампионата и така става първата държава в Източна Европа, която посреща такъв тип състезание. Шампионатът носи името Supercross Sofia – Битката за София, а българската столица беше предпочетена за негов домакин не само заради локацията и подходящото време на провеждане, но и защото единственият състезател в AMA Supercross  шампионата от Източна Европа е българинът Стоян Рашков.

Стоян Рашков е първият пилот от България, който достига най-големите и престижни мотокрос и суперкрос серии в света – шампионатите на AMA в САЩ. През 2014 година той направи професионалния си дебют в САЩ с 2 последователни подиума – 2рo място в Тенеси и 3то в Северна Каролина. В началото на 2015, Рашков се присъедини официално към един от най-големите отбори в американския суперкрос и мотокрос – JGRMX. Този сезон пропусна първите 2 старта на AMA Lucas Oil мотокрос шампионата, поради контузия в рамото, като се очаква да се завърне на трасето за 4-ия кръг в Тенеси. Българският състезател ще се включи и в шампионата в София заедно със съотборниците си Фил Николети и Уестън Пайк, като тримата ще бъдат и посланици на Supercross Sofia. Участието на четвъртия пилот от отбора Джъстин Барша за кръга в София все още не е потвърдено, поради множеството травми, които претърпя този сезон.

Именно бързото израстване и успехите на Стоян Рашков отвъд Oкеана, допринесоха България да спечели домакинството на суперкрос състезанието в София през ноември. Събитието в зала „Арена Армеец“ ще се проведе на изкуствено създадено дърт трак трасе, което ще се строи пет дни преди началото на състезанието. Всички фенове на този спорт ще могат да се докоснат до най-големите отбори и имена преди началото на състезанието в дните преди състезанието. Друга новост за България са и двата поредни състезателни дни, които ще се провеждат с отворени боксове.

Comments are closed.