Outdoor / пътешествия и експедиции

Zero South: до Южния полюс с екологичен… Hummer!

zero_south_expedition_polar+trverse_vehicles_hummer_h1Експедицията Zero South е нов проект, стараещ се да отведе първите автомобили задвижвани от гориво, което не е фосилно (нефтено) до Южния полюс. За целта на екологичното приключение са избрани два всъдехода… Hummer! Е, бившите армейски машини, както и техните цивилни деривати имат толкова общо с екологията, колкото и централите на въглища или смогът в градовете. Но организаторите на Zero South ни уверяват, че конкретният случай далеч не е такъв и лакомите за гориво машини могат да са „зелени“, при това и в тежките арктически условия.

zero_south_expedition_polar+trverse_vehicles_hummer_h1 (6)Вярвате или не, но двата всъдехода Hummer, които виждате и които ще са превоза на Zero South са хибриди, задвижвани единствено от биодизел и батерии. Става въпрос за модифицирани модели H1, които са оборудвани с гъсенични колела, за да се справят по-лесно със снеговете и ледовете на Антарктида. Идеята да се демонстрират както опазването на околната среда, така и новите технологии, позволяващи и най-замърсяващите и тежки возила да са съвременни и екологични. А експедицията Zero South, с маршут от над 1200 мили ще бъде посветена и на 100-годишнината от знаменитото пътешествие на сър Ернест Шекълтън.

 

zero_south_expedition_polar+trverse_vehicles_hummer_h1 (9)

Возилата и екипът на Zero South ще бъдат натоварени на руски транспортен самолет от Пунта Аренас в Чили и ще бъдат превозени до базата Union Glacier Camp в планината Елзуорт в Антарктида. Там, екипът на експедицията ще прекара няколко дни в аклиматизация и подготовки, преди да се отправи към Южния полюс.

Зелените Хамъри, кръстени Hybrid Polar Traverse Vehicles, са истинско произведение на техническото изкуство, което би трябвало без проблем да се справи с предизвикателството на най-тежките терени и климатични условия в света. Всяка от двете машини е оборудвана с 3,2-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател с 216 к.с., който ще се задвижва единствено от биогориво по време на експедицията. На всеки един от задвижващите мостове е инсталиран електромотор с мощност 200 конски сили, a трети електромотор е свързан с двигателя и играе функцията на генератор. Плъг-ин хибридите могат да изминат около 50 километра изцяло на електричество, когато са с нормални колела, а все още се изчислява пробегът с веригите. Към единия Hummer, освен всичко друго, ще има закачена и модифицирана каравана Airstream, наречена от екипа Snowstream.

zero_south_expedition_polar+trverse_vehicles_hummer_h1 (7)И двете машини на експедицята Zero South са оборудвани с мощни отоплителни и климатични системи, които ще подгряват не само купетата, а също и батериите, електромоторите, инверторите, двигателя и горивната система. Според екипът, возилата би трябвало без проблем да се справят при температури, надхвърлящи -50 градуса по Целзий.

Тъй като експедицията Zero South ще изпрати първите екологични хибриди на Южния полюс, екипът планира да заснеме пътешествието и да излъчи телевизионен сериал с 10 епизода, както и пълнометражен филм.

Ще ви припомним, че миналата година бе осъществен още един интересен проект за покоряване на Южния полюс – този с трактор Massey Ferguson.

Comments are closed.