schlesser_balkan_marathon_rally_2014Двукратният победител от рали Дакар и един от създателите на Africa Eco Race – Жан-Луи Шлесер, ще застане на старта на Балкан Маратон Рали – международно оф-роуд състезание, което ще се проведе в началото на септември на територият на България и Македония. Това съобщи организаторът на състезанието Тодор Христов. Шлесер ще кара на Балкан Маратон Рали не с традиционното си бъги, а с новоразработения 4х4 прототип, с който трябваше да участва на Baja Aragon.

Домакин на Балкан Маратон Рали е община Самоков, а финалът е след 2000 км в Македония. На  старта ще застанат над 100 участници от цяла Европа и България. В началото на годината организаторът на състезанието Тодор Христов подписа договор с Шлесер за изключителен представител за Балканите на африканската Africa Eco Race. Участието на Шлесер в България е с цел популяризиране на двете състезания. Специалната награда за победителя в мото категорията на Балкан Маратон Рали е безплатно участие в африканското състезание по оригиналния маршрут на рали „Дакар“, като за следващата година се обмисля създаването на „Африка Офроуд Серии”, в които да бъде част и българската надпревара.

В средата на юни у нас дойде Рене Метдж, трикратен победител в рали „Дакар“, който е един от организаторите на Africa Eco Race заедно с Жан-Луи Шлесер и Юбер Ориол. От следващото издание Шлесер, който печели Africa Eco Race от създаването му преди 7 години, ще се фокусира само върху организацията и няма се състезава. Тримата създадоха Africa Eco Race като алтернатива на „Дакар“ след преместването му в Латинска Америка и комерсиализирането на спорта. Стартът на Africa Eco Race е във Франция, следват 8000 км през Мароко, Мавритания и Сенегал, а финалът е на легендарното Розово езеро в столицата Дакар, където завършваше и оригиналното състезание.