ГАЛЕРИИ / Рали Дакар / Рали Новини

Жиниел де Вилиерс и Toyota в подготовка за Дакар 2014 (видео)

Седмица концентрирани тестове в пустинята Намиб проведе отборът Toyota Imperial Dakar Team като част от подготовката за рали Дакар 2014. Това ще е трето участие за отбора на Toyota Южна Африка в най-тежкото моторспорт състезание на света, като две от тях са повече от успешни – трето място миналата година и второ тази. Разбира се, благодарение на победителят от 2009 година (с Volkswagen) Жиниел де Вилиерс.

За Дакар 2014 Toyota Imperial Dakar Team залага на два болида Hilux T1, които са изцяло нови. Болидите отново ще са с независимо окачване отпред и отзад и ще използват 5-литров V8 атмосферен двигател. Чрез настройки и допълнителни елементи двете машини са станали по-бързи и мощни, като сега са още по-конкурентни спрямо останалите машини с турбо мотори.


(благодарим за видеото на marathonrally.com)

Зад волана на единия Hilux T1, разбира се, ще е звездата на Toyota Imperial Dakar Team Жиниел де Вилиерс, навигиран от верния си ко-пилот Дърк фон Цицевиц. Втората машина е поверена на Лирой Поултър, който дебютира в „Дакар”, но е със солиден опит в оф-роуда. Навигатор на Поултър щр р опитният Роб Хауи, който през 2012 завърши 10-и като ко-пилот на южноафриканския топ пилот Дънкан Вос.

Тестовете в пустинята Намиб край Уолфиш бей съчетават многобройни пясъчни дюни с твърди писти, подобно на терена, който се очаква в рали Дакар 2014, особено на този в пустинята Атакама. Тестовете обхващат изцяло автомобила – аеродинамика, спирачки, скоростна кутия и двигател, а за радост на пилотите е добавена и нова климатична система, което си е върховна глезотия за рали-рейд маратоните. Подготовката на Toyota Imperial за Дакар 2014 ще продължи с участия в южноафриканския крос-кънтри шампионат.

Comments are closed.