АВТО 4x4 / ГАЛЕРИИ / концепции

ЗИЛ подготвя конкурент на Humvee за руската армия

zil_punisher_russian_army_humveeРуският производител на камиони и тежки машини ЗИЛ, разработва нова машина за руската армия, която се очаква да е готова догодина. Оф-роуд возилото, наричано от мнозина „руския Humvee“, се разработва от фирмата, на база задание от военните на Русия през 2010 година.

Новият армейски ЗИЛ по заявка трябва да е способен да превозва до 10 пасажера, включително водача. Дължината на руското Humvee е 6,33 м, а колесната база е 3,8 м. Теглото на военния джип е 4,57 тона, а за задвижването неофициално се спряга 4-цилиндров дизелов двигател Cummins с мощност 185 к.с. Агрегатът ще е стикован с 5-степенна ръчна скоростна кутия ZF. Задвижването ще е 4х4, и макар да няма официална информация за типа му, виждаме сериозна раздатка и диференциали, което ни навява за мисълта, че ще има бавни скорости и блокажи.

Русия може да не се слави с иновативни и грабващи автомобили за масовия пазар, но определено се справя доста добре с машини за армията. Концептуалният ЗИЛ е показателен за това. А и за компания като ЗИЛ, разработката на бронирани машини си е направо ежедневна дейност. На машината се възлагат големи надежди, тъй като тя ще трябва да се превърне в новия работен кон на руската армия. Доколкото имаме информация, концептът се нарича ZIL Punisher и е преживял няколко трансформации откъм габарити, двигателна част и шаси до момента.

Приличащият на изваден от филма Transformers концептуален мегаджип явно е в напреднала фаза на разработка, след като е годен за провеждане на тестове. И ако външният вид на военното возило изглежда като от фантастичен филм, смесен със стара съветска военна класика, то и в интериора чувството за два свята, събрани на едно място няма да ви напусне – има доста модерни неща като няколко видео дисплея, получаващи информация от видеокамери отвън, микс от аналогови и дигитални контролни уреди, най-прости кутии за багаж, седалки като на тролей или чакалня в гарата и дори… касетофон. Доста интересни са и вратите, отварящи се на две части.

На нас ни е интересно, дали подобно на Humvee, този ЗИЛ няма да се сдобие с цивилен наследник след пускането си в сериен вариант, така както навремето се роди Hummer. И познавайки вкусовете и бездънните джобове на руските богаташи (а и не само техните), няма да се учудим и на цивилна версия на ZIL Punisher…

Comments are closed.