Интересно / Рали Новини

Герлен Шишри и Mini – първото задно салто с автомобил

mini_chicherit_backflip1На 17 февруари, във френския ски курорт Tignes, Герлен Шишри и Mini ще се опитат да направят невиждано до момента зрелищно шоу. Французинът ще направи опит за първото в света успешно задно салто с автомобил на собствен ход.

Герлен Шишри е четририкратен световен шампион по фрийстайл ски, а от доста години се изявява и като пилот в рали-рейд надпревари, като през 2009 г. стана дори шампион на FIA. След двегодишно отсъствие, тази година го видяхме на старта на рали „Дакар” 2013, където зад волана на бъги SMG се класира 8-и.

За своя уникален опит, Шишри ще използва Mini ALL4 Racing, проектиран за рали-рейд от X-Raid, но болидът е претърпял още множество модификации от инженерите на John Cooper Works, за да бъде пригоден за салтото. Конструкцията е максимално олекотена, а окачването е със специални амортисьори Reiger Racing, които да реагират адекватно в ситуацията.

Със сигурност можем да твърдим, че бекфлипът на Шишри и Mini е бил трениран не един път. Това е видно, както от уводната снимка, така и от клипа, който може да видите по-долу. Дали опитът ще бъде успешен, предстои да видим на 17 февруари вечерта.

Comments are closed.