ГАЛЕРИИ / Рали Новини

Ето го Peugeot 2008 DKR за рали Дакар 2015 (видео)

peugeot_2008_dkr_dakarПо-малко от месец след като Peugeot обяви плановете си за връщане в рали Дакар, французите представиха снимки, информация и видео за болида Peugeot 2008 DKR. Както вече писахме, два болида ще бранят честта на „лъвчетата“ по трасетата на Южна Америка, а техни пилоти ще бъдат WRC легендата Карлос Сайнц и 5-кратния победител от „Дакар“ с мотоциклет Сирил Депре.

Определено красивият и агресивен Peugeot 2008 DKR е плод на обединените усилия на Peugeot, Red Bull и Total, а французите определено са се прицелили в победата на рали Дакар 2015. болидът споделя много от чертите на серийният кросоувър 2008, както и на обновената гама на французите като цяло, макар да е доста по-изразителен и внушителен от компактния едноименен модел. Основната заслуга за якия дизайн е сътрудничеството между експертите от Стил Peugeot и колегите им от Peugeot Sport Дизайн.

Още в самото начало, дизайнерският екип на Peugeot Sport трябвало да отговори на един фундаментален въпрос, касаещ трансмисията на Peugeot 2008 DKR – 4х4 или 4х2? Решението е повлияло пряко върху дизайна на автомобила в две ключови области. “Проведохме задълбочени анализи на съществуващото по темата в света на рали-рейд маратоните и претеглихме ползите от различните решения. В края избрахме подход, който е доста по-различен от този на конкуренцията. Имайки предвид оф-роуд възможностите на задвижването с две колела и качествата му да се движи върху пясък, това бе изборът, който предпочетохме. Той ни позволи да монтираме по-големи колела и също така да се възползваме от по-голям ход на окачването”, обяснява Жан-Кристоф Пайе, ръководител на проекта. Така Peugeot 2008 DKR стъпва върху 37-инчови оф-роуд гуми Michelin.

Следващото предизвикателство било дали да се надгради стандартен 2008 до Т1 машина или да се направи нов автомобил, следващ общите форми на серийния кросоувър. Решението било в полза на втория вариант. 2008 DKR няма задни врати и прилича на купе – версия на серийния модел.

Пренасянето на дизайнерските характеристики на серийния модел в задната част 2008 DKR се оказа сравнително лесно.

продължава на стр. 2

Comments are closed.