Рали Дакар / Рали Новини

Кокаиновата афера след рали Дакар 2014 – нищо ново под слънцето

kamion_cocaine_rali_dakarВчера българските и международните медии гръмнаха с новината, че в асистентски камион от рали Дакар 2014 е открито рекордно количество кокаин, на стойност над 270 милиона евро. Дрогата е намерена в испански камион, след разтоварването на състезателните и помощните машини в Льо Хавър, където те пристигнаха след натоварването им във Валпараисо, Чили.

В МВР е постъпила оперативна информация за подготвяния трафик към Западна Европа, обяви на пресконференция главният секретар на министерството Светлозар Лазаров. Българската полиция е уведомила френските си колеги и след съвместна разработка се е стигнало до хващането на пратката. Наркотикът е намерен натъпкан в гуми, превозвани от испанския сервизен камион. За да не бъде засечена дрогата от скенери, гумите са били напръскани със специален спрей.

kamion_cocaine_rali_dakar_2Корабът Rio Nevado пристигна в сряда в Льо Хавър, а гумите не са били тези на самия камион, както се писа в някои медии, а резервни, транспортирани в машината. Благодарение на сигнал, подаден от българските власти във френското посолство в София, френската полиция е заловила злополучния камион, както и „пилотен” автомобил, който се е движил пред него, малко след пристанището, на път за Испания, където трябвало да отиде кокаинът. Арестувани са двамата шофьори на автомобилите – испанци. За организатори на трафика в момента се считат двама българи, които са задържани в района на Варна. В момента тече сериозно разследване в Испания, като там са направени още арести на заподозрени за трафика на кокаин под прикритието на рали Дакар 2014, след съвместна разработка на службите в България, Франция и Испания. В момента французите работят със службите в Холандия и Белгия, по подозрение, че наркотици има и в машини, които са се отправили към тези две страни след разтоварването в Льо Хавър.

Българската връзка
rali_dakar_2014_bgteam_pregledВ хода на разследването българската полиция направи обиски в офиса и дома на Орлин Алексиев, пилотът на българския състезателен автомобил в рали Дакар 2014. Самият Алексиев, обаче, не заподозрян или задържан по случая, както се написа в някои сайтове. Тези действия са продиктувани от елементарна логика – български състезател в Дакар – български организатори на трафика – заловена пратка в машина от рали Дакар. Така че, без драма за момента – Алексиев е невинен, до доказване на противното, а не както се писа, че е свързан със събитията. Дали е така, ще разбере полицията, не дописници и коментатори в мрежата. Дали проверките на пилота са по политическа линия тъй като той е общински съветник от ГЕРБ е друга работа.

продължава на стр. 2

Comments are closed.