Рали Дакар / Рали Новини / СТАТИИ / състезания

Очаква ни един много, много интересен „Дакар” 2013

ATV
В ATV категорията компания на Христов ще правят още 39 пилота! Това е нов рекорд в историята на „Дакар”, като при четириколките отново голяма част от пилотите ще са местни играчи. Впечатление прави, че тази година само един от братята Патронели ще застане на старта – Маркос, който ще се лиши от компанията на последния победител Алехандро. На старта няма да видим и легендата Йозеф Махачек, но липсата му ще е компенсирана от имена като Рафал Соник, Лукас Лашкавец, Серджо Лафуенте, Паскал Делеск и др.

Мотоциклети
Макар от дълги години двубоят за победа на 2 колела в „Дакар” да е един и същ, тази година ни очаква нещо по-различно – отсъствието на Марк Кома. Без своя архивраг, Сирил Депре може би ще е още по-притеснен от все по-надъханите си и опитни конкуренти. Но ако нещата се развиват, както в последно време, тази година, в отсъствието на Кома, Депре може да чукне пета победа. Но пък могат и да се случат изненади, след изравняването ни силите в техническо отношение и въвеждането на 450-кубиковите двигатели.
С големи амбиции в надпреварата влиза тимът Husqvarna Speedbrain, който се ползва със заводската подкрепа на италианската марка, собственост на BMW. Тимът ще заложи на елитните пилоти Хоан Бареда и Пауло Гончалвес, а техни съотборници ще бъдат ендуро звездата Алесандро Ботури и не толкова известният, но опитен австралиец Мат Фиш. В отборът е и легендата от Baja 1000 Куин Коди, но той няма да участва в „Дакар” поради контузия. Преди съвсем малко време, опитният Жорди Виладомс също заложи на мотоциклет, подготвен от Husqvarna Speedbrain, но като частен клиент.
Honda се завръща с големи амбиции в рали „Дакар” Японската марка има цели 5 победи в маратона в миналото и може би това е причината да направи тим от 5 състезатели. В Team HRC, както се нарича заводски подпомаганият отбор пилоти ще са Елдер Родригеш, който през 2012 година завърши на трето място, Джони Кембъл, 11-кратен победител от Baja 1000 и доскоро навигатор на Роби Гордън, Хавиер Пицолито, който е опитен ендуро пилот и се справи сравнително добре след дебюта си в „Дакар” през 2010 г. Тимът се допълва от младия талант Сам Съндърленд и бразилската ендуро и рали звезда Фелипе Дзанол. За съжаление, последните двама пилоти се контузиха по време на тестове в Калифорния и участието им в „Дакар” 2013 е под въпрос.
Франциско Лопез за пореден път сменя концепцията си за маратона. През януари Чалеко ще застане на старта с КТМ, а не с Aprilia. Чилиецът е част от отбора Bordone Ferrari, а негови съотборници ще са Паоло Цеци и Херард Фарес. Листата на елитните „ездачи”, които ще се борят с терените на Южна Америка се допълва от познати имена като Пал Андерс Улевалсетер, Давид Фретине, Давид Кастьо, Куба Пржигонски и много други.

2 Comments