Рали Дакар / Рали Новини / СТАТИИ / състезания

Очаква ни един много, много интересен „Дакар” 2013

На 5 януари 2013 година ще стартира 35-тото издание на рали „Дакар”, петото в Южна Америка, и първото със старт от перуанската столица Лима. Надпреварата, която ще се проведе в Перу, Аржентина и Чили, в чиято столица Сантяго ще бъде финалът, ще привлече на старта си общо 459 състезателни машини от всички класове, като за наша радост сред тях ще има и три български. Участниците в пустинният маратон ще трябва да изминат близо 8650 км, от които почти половината ще са специални етапи.
След 4 специални етапа в Перу, „Дакар” ще влезе в Чили, но само за една отсечка. Следва влизане в Аржентина, където на 12 януари ще бъде почивният ден в Сан Мигел де Тукуман. След три етапа в Аржентина, следва ново влизане в Чили, където на 19 януари оцелелите ще видят финалната линия.
Що се отнася до трасетата, този път организаторите обещават завръщане към класическите африкански корени на „Дакар”. Или казано просто – много пясък и дюни, за сметка на съкратени WRC отсечки, каквито може да се очакват единствено в Аржентина.

Българското участие

Както вече споменахме, и както вече добре знаете, на старта на рали „Дакар” 2013 отново ще има български машини, при това цели три. За първи път в пустинният маратон ще има родно участие с автомобил, по-точно два. Двукратният участник в ралито, но с ATV, Петър Ценков тази година ще дебютира зад волана на автомобил Opel Antara RR, а негов навигатор ще е може би най-опитния в оф-роуда у нас Иван Маринов. С прототип BMW ще видим Орлин Алексиев, навигиран от Пламен Николов, който изненадващо замени титулярния копилот Александър Стоянов за дебюта на тима A2 Rally. С ATV Yamaha на старта ще застане отново Тодор Христов, който има да наваксва за отпадането си в рали „Дакар” 2011.
Що се отнася до Ценков и Маринов, те успяха да натрупат сериозна подготовка в „бойни условия” след като се класираха доста прилично на надпревари като Silk Way Rally и рали „Мароко”, както и не толкова успешно в българското издание на Breslau, което пък бе добър тест за настройките на автомобила им . За Алексиев ще е малко по-трудно, тъй като не успя да стартира в генералната репетиция в Мароко, а и все още се напасва с новия си навигатор. Неприятна новина е и отпадането от стартовия списък за „Дакар” на съотборника на Ценков – Раул Даниньо (Чили), който пострада тежко в Мароко.
Тодор Христов започна сезона неубедително с участия в Abu Dhabi Desert Challenge и Sealine Qatar, където отпадна с контузии, но навакса и се справи повече от блестящо в рали „Mароко”, спечелвайки третото място в класа си, въпреки тежка травма.

2 Comments