Рали Дакар / Рали Новини

Рали Дакар 2014: подробен репортаж за етап 10 Икике – Антофагаста

rali_dakar_2014_s10_A (15)Десетият етап на рали Дакар 2014 определено ще остане в спомените ни като един от най-запомнящите се от тазгодишната надпревара. В 630-километровата отсечка из пясъците на Атакама, натискът върху водачите в отделните категории започна да става много голям, а разликите в челото на някои от класовете доста се стопиха.

При автомобилите, както вече писахме, своето участие в рали Дакар 2014 приключи Карлос Сайнц. Матадорът катастрофира, най-интересното, на лиазон, между двете скоростни отсечки от етапа. Друго интересно име, което няма да видим във финалното класиране тази неделя, е на победителя от Baja 1000 BиДжей Болдуин, който също претърпя удар с бъгито си Chevrolet и получи неотстраними щети. А последната звездна двойка, която е аут от играта е тази на 5-кратния победител в Дакар (с ATV) Йозеф Махачек и навигатора му Властимил Тосеновски – известен мотоциклетен състезател.

rali_dakar_2014_s10_A (13)Иначе, пореден ден с тотална доминация на Mini. По-важното, обаче е, че разликата между Нани Рома и Стефан Петерханзел в генералното се стопи до нищожните 2 минути, след като Рома загуби доста време заради спукани гуми и затъване и стигна на финала трети, с пасив от дневния победител Насър Ал Атия от 13:45 минути, но по-важното – на 10 минути след Петерханзел. Така, може би още на 11-ия етап ще станем свидетели на промяна в челото на рали Дакар 2014, като се има предвид, че Рома свали темпото в Атакама, докато Петерханзел настъпва здраво. Що се отнася до Ал Атия, той е достатъчно далеч от битката за титлата в момента, но и с комфортна преднина от близо 25 минути за третото място на подиума пред Жиниел Де Вилиерс (Toyota), който изпревари в оверола Орландо Теранова, но с микроскопичната разлика от… 20 секунди!

Great Wall се завърна в топ 10, благодарение на Криастиан Лавией, който в момента е на 8-о място и с добра донякъде преднина пред ски-скок легендата Адам Малиш (Toyota). Чисто любопитно, Полша е с цели 4 представителя в топ 10 при автомобилите на рали Дакар 2014. Шести там е Кшищоф Холовчиц (Mini), следван от мотоциклетното дуо Марек Дабровски – Яцек Чачор (Toyota), а след Малиш е 23-годишния Мартин Качмарски.

rali_dakar_2014_s10_A (4)При мотоциклетите, етап 10 на рали Дакар 2014 бе последният за Йеремиас Исраел Ескере от тима на Speedbrain. Ескере, който се движеше в топ 10, катастрофира на 174-ия километър в отсечката. Първоначалната информация бе, че го е блъснал автомобил на публиката, но по-късно това бе опровергано и се оказа, че чилиецът се е ударил в голям камък.

Иначе, в отсечката до Антофагаста, Honda постигна двойна дневна победа, след като Хуан Бареда Борд спечели своя 4-ти етап на рали Дакар 2014. След него на финала пристигна съотборникът му Елдер Родригес, а челната тройка дооформи Сирил Депре (Yamaha). Въпреки това, Марк Кома (КТМ, 5-и за деня) остава начело в генералното класиране, а авансът му продължава да е все така голям пред Бареда, тъй като пилотът на Honda има 15-минутно наказание, явно заради смяна на двигател преди старта…
продължава на следващата страница

Comments are closed.